Over mij

   Gezondheid, zingeving en symboliek

Van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in zaken die met gezondheid, zingeving en symboliek te maken hebben en ook astrologie heeft me altijd gefascineerd.

Tevens vroeg ik mij vaak af waarom mensen soms niet lekker in hun vel zitten en niet functioneren zoals zij eigenlijk zouden willen en in een aantal gevallen zodanig lichamelijk, sociaal en/of psychisch uit balans raken dat zij er ziek van worden. Ook toen al vond ik dat je daarbij naar de 'hele mens' moet kijken en dat je er niet zomaar één deeltje uit kunt halen, omdat alles met alles verweven is.

Ik wilde me hier graag verder in verdiepen, maar hoe moest ik dat vorm gaan geven en waar ik moest ik beginnen?

A-Verpleegkundige

Na het vwo besloot ik om eerst maar eens te starten met een opleiding om A-verpleegkundige te worden. Ik leerde en werkte in het ziekenhuis en woonde in de personeelsflat. Na vier intensieve jaren mocht ik eindelijk mijn diploma en verpleegkundig speldje ophalen.

Daarna heb ik nog een aantal jaren als verpleegkundige gewerkt in het ziekenhuis. Daarnaast wilde ik ook graag eens een kijkje nemen in verpleeg- en verzorgingshuizen en ook de thuiszorg had mijn interesse. Met veel plezier heb ik daarom ook daar vele diensten kunnen draaien.

In deze tijd heb ik een schat aan ervaring opgedaan, maar altijd bleef er iets 'knagen'. Veel draaide om de lichamelijke verzorging en het brak me op dat er te weinig tijd was om naar de hele mens te kijken.

  Holistisch masseur, Reiki, NEI, Bach Bloesem Remedies

Daarom ben ik in het jaar 2000 in Utrecht aan de Holos Academie de opleiding gaan volgen om holistisch masseur te worden. Bijna anderhalf jaar later rondde ik deze succesvol af. De opleiding sloot ook mooi aan bij mijn Reiki-inwijdingen die ik in 1994 (Reiki 1) en in 1995 (Reiki 2) onderging.
Na de massageopleiding volgde nog een NEI-opleiding (Neuro Emotionele Integratie) en een cursus Bach Bloesem Remedies.

Jungiaanse psychologie

Toen ik zwanger was van mijn jongste kind, bekroop me steeds meer het gevoel dat ik meer wilde gaan doen met mijn interesse in de psychologie. Met name de psychologie van C.G. Jung vond en vind ik uitermate boeiend. In 2011 startte ik met de driejarige opleiding Jungiaanse psychologie bij Karen Hamaker en ook de twee verdiepingsjaren 'Symboliek van de Tarot' en 'Mythologie en Psychologie' heb ik daar gevolgd.

Vooral wat Jung bedoelde met het idee van 'individuatie' spreekt mij aan, ofwel het 'worden wie je werkelijk bent'. Om te kunnen worden wie je bent, is het in de eerste plaats van belang om te weten wèlke talenten en kwaliteiten je in je hebt en dat niet alleen; het is ook van belang om zicht te krijgen op hoe je dat in je dagelijkse leven vorm geeft èn het betekent ook zicht te krijgen op je schaduwkanten.

Je schaduw is eigenlijk een ander woord voor 'alles waar je je (nog) niet of niet meer van bewust bent' en weliswaar kun je daarin nare ervaringen wegstoppen en ook kanten van jezelf die je liever niet wilt zien, maar daarin kunnen tevens talenten sluimeren waarvan je niet weet dat je ze hebt.

Heel graag wilde ik me ook meer gaan verdiepen in astrologie, want het mooie van astrologie is dat je een 'tool', een stuk gereedschap, in handen hebt om te zien welke kwaliteiten je bij je geboorte hebt meegekregen waardoor je ook de handvaten hebt om te kunnen 'worden wie je werkelijk bent'.

Academie voor Toegepaste Astrologie

Daarom startte ik aan de Academie voor Toegepaste Astrologie om astrologie te leren op een gedegen en diepgaande manier. De opleiding wordt gegeven door de kundige en bevlogen docente Karen Hamaker. Vol enthousiasme ging ik aan de slag en het heeft me niet meer losgelaten.

De astrologie heeft me veel geleerd; natuurlijk wist ik al dat ieder mens anders is, maar nu begrijp ik hoe dat komt en waar dat aan ligt. Verder vind ik het ook zo mooi dat je astrologisch kunt bekijken wat iemand op een bepaald gebied, bijvoorbeeld op het gebied van werk, nodig heeft en welke instrumenten hij heeft om zich daar naar eigen aard te kunnen ontwikkelen.

Inzicht in jezelf

Tijdens een consult bespreek ik samen met de cliënt zijn horoscoop, waardoor hij zich bewust kan worden van zijn sterke punten, zijn tegenstrijdige behoeften en ook de eventuele innerlijke remmingen. Hij begrijpt zichzelf daardoor beter en ik vind het zo leuk om anderen dat inzicht in zichzelf te kunnen geven.

Als ik een horoscoop duid, zegt de cliënt weleens: “O, nu snap ik waarom ik soms zo doe!" of "Ja, dat wist ik al wel van mezelf, maar jij hebt er woorden aan gegeven". Dingen vallen op hun plek. Dat vind ik erg waardevol en het is één van de redenen waarom ik het beoefenen van astrologie zo graag doe...