Vuur en Power in de Horoscoop van Tina Turner

Gepubliceerd op 16 juni 2023 om 10:16

Tina Turner, the Queen of Rock & Roll heeft op 24 mei 2023 de aarde verlaten. Haar leven stond in het teken van muziek en performen, maar helaas ook van huiselijk geweld. Dat geweld laat zij achter zich wanneer zij haar kracht her-ontdekt en zich niet meer laat controleren. Haar ervaringen verwerkt zij in een autobiografie en zonder dat het haar bedoeling was, wordt haar verhaal een inspiratie voor vele vrouwen die zich in een soortgelijke situatie bevinden.

We gaan haar horoscoop bekijken en ontdekken waar we al die energie en power kunnen vinden  en we sluiten af met de Maansknopen, want deze geven aanwijzingen wat een Ziel nodig heeft om op een diep vlak te kunnen groeien.

Afro-Amerikaans en vrouw

Rosa Parks in 1955

Maar laten we beginnen met een klein stukje geschiedenis om het tijdbeeld te schetsen waarin Tina Turner opgroeide.

Tina werd geboren als Anna Mae Bullock op 26 november 1939 in Nutbush in het zuiden van de Verenigde Staten. Het is een tijd waarin de segregatie tussen blanken en zwarten nog aan de orde van de dag was en als je naast Afro-Amerikaanse ook nogeens vrouw was dan stond je helemaal onderaan de ladder.

Vanaf 1 december 1955 kwam daar verandering in; Rosa Parks besloot op deze dag om haar zitplaats in het ‘zwarte gedeelte’ van de bus niet af te staan aan een blanke man, toen het ‘blanke gedeelte’ vol raakte. Ze kreeg een boete, maar wilde deze niet betalen en daarom werd ze gearresteerd. Rosa liet het er niet bij zitten, het kwam tot een rechtszaak en ze werd uiteindelijk in het gelijk gesteld: De scheiding tussen blanken en zwarten werd ongrondwettig verklaard.

Geen gemakkelijke tijd dus voor een vrouw van Afro-Amerikaanse afkomst om op te groeien. Het hebben van een eigen wil, eigen ideeën of het ergens niet mee eens zijn; het werd doorgaans niet getolereerd of het werd gewoon afgestraft. Als je dan geboren wordt met een horoscoop vol vuur en met een aanleg die wijst op onafhankelijkheid, wilskracht en de dingen graag op je eigen manier willen doen, dan heb je het moeilijk.

En dat Tina in aanleg vol vuur en power zat, zal je niet verbazen, we gaan haar horoscoop erbij pakken en kijken waar we dat terug kunnen vinden.

 

Horoscoop Tina Turner

Allereerst zien we dat het teken Vuur goed vertegenwoordigd is, ze is een Boogschutter, want haar Zon staat in dit teken en daarnaast staan nog vier andere planeten in een Vuurteken (Mercurius, Venus, Saturnus, Pluto) en vergeet ook haar vurige Leeuw Ascendant niet. Tina heeft daarom heel veel behoefte aan vrijheid, ruimte en onafhankelijkheid en wil ook niet zomaar over het hoofd gezien worden. Met zoveel Vuur hou je ook niet van eentonigheid, het leven moet bruisen.

Wat ook gelijk opvalt is dat Mars en Pluto zowel met haar Zon, Maan als Mercurius verbonden zijn. Wat een power, vechtkracht, pit, felheid, bewijsdrang en wilskracht heeft zij in aanleg!

Iemand met zo’n aanleg laat zich normaal gesproken niet zomaar iets zeggen of domineren, maar wanneer je, zoals net beschreven, opgroeit in een tijd waarin het gevaarlijk kan zijn om dit stuk te laten zien dan kun je bepaalde delen van jezelf gaan afsluiten. Ze raken verborgen en gaan naar het onbewuste. Dat is eigenlijk niet de bedoeling, want alles in je wil geleefd worden. Dus wat doet het Leven dan om je toch die delen te laten ontwikkelen? Je ‘kiest’ bijvoorbeeld iemand ‘uit’ om je te ‘helpen’ dat verborgen deel en daarmee je ware aard te her-ontdekken en jezelf te helen. Wanneer je dan, zoals Tina, een sterke Pluto hebt, dan kan dat met de nodige confrontaties en crisissen gepaard gaan. Maar wees gerust, dat hoeft echt niet bij iedereen op die manier te gaan.

 

Huiselijk geweld

Tina werd verliefd op Ike Turner. Het was een relatie die 16 jaar duurde en een relatie waarin hij haar op een gegeven moment ging overheersen; zo had ze niets over haar geld te vertellen, bepaalde hij wat zij moest gaan zingen en ook was er veel huiselijk geweld.

Tina vertelde dat zij in het begin nog medelijden met hem had wanneer hij haar geslagen had, maar de vernederingen en het geweld namen toe; soms brak hij zelfs haar neus of kaak of gooide expres hete koffie over haar heen. Toen hij drugs ging gebruiken, werd hij nog sneller kwaad en ook verkrachtte hij haar. Zelf zegt Tina dat zij door hem gemarteld werd.

In 1968 wordt het haar teveel en doet ze een zelfmoordpoging door pillen in te nemen.

Pluto in het 12e Huis

Ze overleeft, maar gaat op een gegeven moment inzien dat er iets moet veranderen. Tina heeft Pluto in het 12e huis staan en bij deze mensen zie je vaker dat wanneer zij niet meer dieper kunnen vallen ofwel de bodem van de put hebben bereikt, zij als het ware geen andere keus meer hebben dan zich over te geven aan dat wat ÌS. Zij merken dan diep van binnen dat ze er niet meer alleen voor staan en voelen dat ze, als het ware, geleid worden door een hogere Kracht.

Tina gaf zich over aan het Boeddhisme. Zij merkte dat zij steeds meer bevrijd werd, wanneer zij de mantra 'Nam Myo-ho RenGe Kyo' hardop of in zichzelf gaat herhalen. Ze wordt minder bang voor Ike en ze laat zich steeds minder door hem controleren. Haar pittige Mars en Pluto laten zich niet meer onderdrukken, ze gaat 'opstaan'. De dag komt dat ze zich niet meer zomaar laat slaan, ze vecht terug, ze slaat letterlijk terug.

 

Onafhankelijkheidsdag voor Tina

Het is dan 4 juli 1976, Onafhankelijkheidsdag in de VS, en in de documentaire “Tina” zegt zij dat ze zich deze dag zal blijven herinneren als de dag dat zìj haar vrijheid terugkreeg.

Ik heb de datum van 4 juli 1976 om haar geboortehoroscoop gezet (zie de buitenste cirkel) om te zien wat er zich op dat moment in haar psyche afspeelde. Wat mooi dat je dan ziet dat in primaire directie haar Ascendant (zie rode pijl die wijst naar AS) uitgerekend een aspect maakt naar haar geboorte-Uranus (zie rode pijl naar het blauwe symbool). De thema’s van Uranus komen daarmee in deze tijd op de voorgrond te staan ofwel de tijd is nu rijp voor Uranus. Uranus is de planeet van onafhankelijkheid, turbulentie, vrijheid, dwarsliggen en revolutie. Langdurige patronen kunnen worden doorzien en doorbroken waardoor je jezelf kunt bevrijden van de 'boeien' van het verleden.

Hard werken en doorgaan

Het huwelijk wordt in 1978 nietig verklaard, Tina wil niets, behalve haar artiestennaam. Ze heeft geen tijd om bij de pakken neer te zitten; er moet brood op de plank komen, want ze heeft vier kinderen te verzorgen (twee biologische kinderen en twee kinderen die van Ike en een andere vrouw zijn).

Weer komen haar sterke Pluto en Mars van pas die haar een enorm doorzettingsvermogen en energie geven. Ze laat zich niet klein krijgen, maar ook haar optimistische Boogschutter-inslag zal haar het vertrouwen hebben gegeven om door te gaan en niet achterom te kijken. Ze pakt alles aan van tv-shows tot optredens, als ze er maar iets mee kan verdienen.

Eind jaren 80 werd ze zelfs “the hardest working woman in Showbizz” genoemd.

Ze heeft ambitie in zich en wil haar carrière op haar eigen manier uitbouwen. Ze wil bijvoorbeeld  een nieuw imago en daarom gaat ze andere kleren en een wilde pruik op het podium dragen.

Tina stond bekend om haar krachtige stemgeluid en haar explosieve en energieke optredens. Ze gaf zich helemaal en was erg professioneel; je zag op het podium nooit iets van haar problemen.

Over haar wordt gezegd dat haar vuur niet was te stoppen en dat lijkt me ook niet te doen met haar sterke Mars en met haar Zon, Mercurius, Ascendant en Venus die allen in een Vuurteken stonden. Zij gaven haar veel energie, enthousiasme, pit, snelheid, beweeglijkheid, maar ook ongeduld en onrust. Fijn dat ze al die energie kon kanaliseren en een plek kon geven in haar optredens.

Venus (zie plaatje hieronder), de planeet die over kunst en muziek gaat, staat daarnaast niet alleen in Vuur, maar tevens in een Vuurhuis, namelijk het 5e huis, het huis van zelfexpressie en performen . Het publiek entertainen kon je aan haar overlaten en het zal haar veel plezier en voldoening hebben geven.

Autobiografie

Tina was na de relatiebreuk op zichzelf gaan staan en had als solo-artiest veel succes. Maar bij interviews werd haar toch vaak gevraagd naar de tijd samen met Ike. Daar kreeg ze genoeg van, ze wilde het niet meer over hem hebben, ze wilde het achter zich laten. Ze zegt ook: ”I don’t dwell on unhappiness” en dat kan ik heel goed begrijpen met haar Boogschutter-inslag die optimistisch is en het liefst vooruitkijkt. Ze besluit daarom in 1986 de autobiografie “I, Tina”, te publiceren waarin ze over haar leven en over haar gewelddadige huwelijk met Ike vertelt. Dit doet ze om misverstanden over zichzelf uit de wereld te helpen en ze hoopt dat men haar daarna niet meer naar deze nare periode vraagt.

Maar het pakte anders uit; ze werd juist een voorbeeld voor vrouwen die te maken hadden met huiselijk geweld. Zij vonden door haar verhaal de kracht en de inspiratie om een einde aan hun gewelddadige relatie te maken. Tegen wil en dank bleef Tina aan deze periode herinnerd worden, maar misschien diende dat een hoger doel, een doel dat je als mens misschien liever niet kiest, omdat het zo pijnlijk is, maar dat je Ziel nodig heeft om te groeien. Daarom wil ik nu graag naar de Maansknopen kijken.

Maansknopen

Noordknoop in het 3e Huis, Zuidknoop in het 9e Huis

De Maansknopen bestaan uit de Noord- en de Zuidknoop die precies tegenover elkaar staan. Het zijn twee punten in de horoscoop die aangeven hoe de Ziel zich op dit aardse vlak wil ontvouwen. Maansknopen geven geen gebeurtenissen aan, maar wel wat ervaringen op een diep vlak met je doen en wat de achterliggende betekenis van die ervaringen voor je Ziel zijn. Ze gaan ook niet over iets wat in een bepaalde tijdsspanne van je leven gebeurt, nee, je bent er je hele leven mee bezig.

Bij Tina staat de Noordknoop in het 3e Huis en daarom staat automatisch de Zuidknoop in het 9e Huis. Het 9e Huis is het Huis dat maakt dat je het grote plaatje wil zien, dat je een zín wil ontdekken in het leven of in wat er om je heen of met jou gebeurt. Het 9e Huis kan tot grote wijsheden komen, maar heeft in dit geval het 3e Huis nodig om dit over te brengen op de mensen om zich heen, in een ‘taal’ die zij begrijpen. Het 3e Huis is onder andere het huis van communicatie en van een boodschap overbrengen.

Symbool van de Noordelijke Maansknoop en Zuidelijke Maansknoop

Dus: al die (verschrikkelijke) ervaringen die Tina jarenlang meemaakte, zetten haar aan om deze op te schrijven en uit te geven in boekvorm. Het is zo geschreven dat anderen die zich in dezelfde situatie bevinden, zich erin herkennen. Ze worden geraakt en voelen dat ze niet alleen zijn en het zet sommigen aan om hun leven in eigen hand te gaan nemen.

 

Geluk staat je goed

Maar “I, Tina” is niet het enige boek dat ze uitbrengt, later volgt onder andere nog het boek met de titel: “Geluk staat je goed. Spiritueel handboek voor een beter leven”.

Op de achterflap kunnen we lezen dat Tina in dit boek openhartig vertelt over haar eigen spirituele ontdekkingsreis en hoe deze tot persoonlijke groei, succes en tot intens geluk leidde. Tevens vertelt ze over de inzichten die haar leven veranderden en hoe het Boeddhisme haar steun en toeverlaat werd.

Haar inzichten, haar zoeken naar een zìn en spiritualiteit, zijn allen thema’s van het 9e Huis en dat brengt zij op een begrijpelijke wijze naar haar lezers, naar haar ‘luisteraars’ toe (= 3e Huis). Wat een mooie invulling van haar Noord- en Zuidknoop!

Powervrouw

Anna Mae Bullock zag al jong de schaduwkanten van het leven, zo hadden haar ouders constant ruzie en scheidden toen ze drie jaar was. Ze werd daarna door haar oma opgevoed, want haar moeder wilde haar niet.

In haar relatie met Ike kreeg ze (weer) te maken met huiselijk geweld, maar ze ontwikkelt in al die ellende haar ware potentieel, ze staat op en wordt een krachtige, sterke en onafhankelijke vrouw. Uiteindelijk vindt ze in 1986 de liefde bij Erwin Bach met wie ze in 2013 trouwt.

Zelf zegt ze over haar leven dat “het goede niet opwoog tegen het slechte”.

Maar ze heeft gelééfd. Haar verhaal, haar leven, haar bijna ondergang en het terugknokken, ze wordt uiteindelijk een inspiratie voor velen.

Wat een powervrouw!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.